2021 YILINDA TÜRKİYE’DE EN ÇOK OKUNAN 20 KİTAP

Hedefin bilgi olduğu bir okuma döneminin daha sonuna geldik. Sizlere bu yıl elimizden geldiğince en doğru kitapları önermeye ve aktarmaya çalıştık. Sesli Kitap Arşivi olarak bu yıl sizlere 100’den fazla kitap önerisinde bulunduk. Umuyoruz ki tavsiyelerimizden kitap alıp okuyanlardan pişman olan olmamıştır. Sıra geldi 2021 Yılında Türkiye’de En Çok Okunan 20 Kitap listesine bakacağız. Öte yandan bu yıl listemizde olan kitaplardan bazıları geçen yılda listeye girmişti. Bunun en büyük nedenlerinden biri okulların bu kitapları öğrencilere zorunlu tutmalarıydı. Bu listeden siz kaç tane kitap okudunuz bunu bizimle yorum kısmında paylaşırsanız seviniriz.

İşte 2021 Yılında Türkiye’de En Çok Okunan 20 Kitap Listesi;

Anton Çehov – Altıncı Koğuş

Büyük Rus yazar Anton Çehov‘un ölüm ve ölümsüzlüğü gerçek mutluluğu maddeyi, acıyı, yalnızlığı ve adaleti sorguladı 6 Koğuş kitabı altmış sayfalık felsefi kurgu kitabıdır.

“Altıncı Koğuş” bir taşra kasabasındaki akıl hastanesinde geçen bu novellasında, eğitimli bir hasta olan İvan Dmitriç ile Doktor Andrey Yefimıç arasındaki felsefi çatışmaya odaklanır. İvan Dmitriç maruz kaldıkları adaletsizliğe, içinde yaşamaya zorlandıkları berbat koşullara karşı çıkarken, Andrey Yefimıç bunları görmezden gelmekte ısrar eder ve durumu değiştirmek için kılını bile kıpırdatmaz.

Anton Çehov – Altıncı Koğuş – Sesli Kitap Dinle

Hermann Hesse – Siddhartha

Hermann Hesse’nin en çok okunan Siddhartha kitabı şiirsel anlatısıyla Siddhartha adında genç bir adamın benliğindeki sırrı ve ruhundaki özgürlüğü bulmak için çıktığı yolculuğu anlatıyor. Govinda ile çıktıkları bu yolculukta birçok insanla tanışıp yaşam hakkında farklı deneyimler elde eder.

Hermann Hesse – Siddhartha – Sesli Kitap Dinle

Ray Bradbury – Fahrenheit 451

Fahrenheit 451 Guy Montag adında bir itfaiyecinin yaşamından okura aktarılmaktadır. Romandaki itfaiyecin asıl görevi yangın söndürmek değil kitap yakmaktır. İnsanların zihnen robotlaştırıldığı bir evrende geçen hikaye Montag’in yakın komşusu sayesinde kitaplara duyduğu ilgiyle derinleşir. Öte yandan bu adam acınası yaşamını sorgulamaya başladığını an içinde yaşadığı dünya hakkında fikir edinmeye başlar.

Ray Bradbury – Fahrenheit 451 – Sesli Kitap Dinle

Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna

Türk edebiyatının en çok okunan kitabı Kürk Mantolu Madonna’nın konusu ise şu şekildedir. Babasının isteği üzerine Berlin’e çalışmaya giden Raif Efendi’nin hikayesini anlatmaktadır. Gittiği sanat galerisinde gördüğü resimdeki kadınMaria Puder ile yaşadığı aşk hikayesini kaleme almaktadır. Öte yandan hayatta ezik olarak görülen Raif Efendi’nin ömründe yaşadığı en güzel anlarının kaleme alınmaktadır. Saf ve masum bir aşkın Dünyada’ki en zıt karakterli insanları nasıl bir araya getirdiğini gördüğümüz eşsiz bir eserdir.

Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna – Sesli Kitap Dinle

Jose Saramago – Körlük

Bu yılda listemize giren Saramago’nun Körlük kitabı Distopik bir Dünya’da geçen oldukça sarsıcı bir romandır. Bilinmeyen bir yerde başlayan beyaz körlük salgınının insanlığı sürüklediği rezalet bir yaşama odaklanmaktadır. Yazar kitabında günümüz toplumunun içinde bulunduğu durumu yarattığı enfes kurgusu ile ince ince eleştirmektedir.

Jose Saramago – Körlük – Sesli Kitap Dinle

Michael Ende – Momo

Momo çocuk ve gençlik romanları arasında en sevilen kitaplardan birisidir. Michael Ende’nin Momo kitabı zamanın kıymetinin bilemeyen herkese yazılmış bir hikayedir. Terkedilmiş bir tiyatroda yaşayan Momo insanların en güzel vakitlerinden çalıp onları köle gibi çalıştıran adamlarla verdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Bügünlerimizde bize harika dersler veren Momo sürükleyici hikayesi ile mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer almaktadır.

Michael Ende – Momo – Sesli Kitap Dinle

Antoine de Saint-Exupery – Küçük Prens

Fransız yazar Antoine de Saint-Exupery’in Dünya’da en çok satan çocuk hikayesi Küçük Prens kitabı ülkemizde her yıl mutlaka en ok satanlar listesine giriyor. Kitap sahra çölüne düşen bir pilotun Küçük Prens ile karşılaşması ile başlıyor. Küçük Prens’in kendi dünyasına bugünkü yaşamına dair muazzam tesbitler barındıran kitap her zaman başucunuzda bulundurabileceğiniz bir eser. Üzerinde yüzlerce makale yazılıp incelenen kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Antoine de Saint-Exupery – Küçük Prens – Sesli Kitap Dinle

Orhan Pamuk – Veba Geceleri

Orhan Pamuk’un 23 Mart tarihinde yayınlanan romanı 1901 yılında 3. Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger adasında geçmektedir. Karantina yasaklarına itaat edilmesi için çaba harcayan bu insanların vebayla, adadaki geleneklerle ve sonunda birbirleriyle ve ölüm tehditleriyle savaşının ve yaşadıkları aşkların hikayesidir Veba Geceleri.

Orhan Pamuk – Veba Geceleri – Sesli Kitap Dinle

İlber Ortaylı – Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

Türk tarihçi İlber Ortaylı’nın Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Adlı denemesi kendi yaşamından elde ettiği tecrübeleri herkes ile paylaştığı bir kitaptır. Zamanını değerlendirmenin en etkili yollarını ve sorunlarla nasıl başa çıkılması gerektiğini anlattığı bir kitap.İlber Ortaylı’nın tavsiyelerine ihtiyaç duyuyorsanız bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

İlber Ortaylı – Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – Sesli Kitap Dinle

Paulo Coelho – Simyacı

Paulo Coelho’nun Dünya çapında da çok satan kitabı olan Simyacı masal tadında bir kitaptır. Mısır yolculuğu öncesi ve sonrası tanıştığı insanlardan çok şey öğrenir. Bu yolculu sırasında da aşık olan genç adamın ilham verici hikayesi anlatılmaktadır. Felsefi kurgu barındıran bu kitap yeni okuyacak olanlar için ilk tercih edilmesi gereken bir klasiktir.

Paulo Coelho – Simyacı – Sesli Kitap Dinle

Madeline Miller – Ben Kirke

Amerikalı yazar Madeline Miller’ın Ben Kirke adlı romanı mitolojik çağlarda geçen etnik bir hikayedir. Yunan mitolojisinde yer alan Kirke isimli büyücünün yeniden kurgulanan yaşam öyküsü. Hiç mitoloji bilmeyenlerin bile rahatça okuyup fikir edinebildiği söylenen ve çok beğenilen bir kitap. Henüz okumadıysanız okumanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.

Madeline Miller – Ben Kirke – Sesli Kitap Dinle

Gabriel Garcia Marquez – Kırmızı Pazartesi

Kolombiyalı büyük yazar Gabriel García Márquez’in 1981’de yayımlanan yedinci romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir namus cinayetinin öyküsü. Romanın kahramanı Santiago Nasar’ın öldürüleceği daha ilk satırlardan belli. Kırmızı Pazartesi, yalnızca bir cinayetin arka planını değil, bir halkın ortak davranış biçimlerinin potresini de çiziyor.

Gabriel Garcia Marquez – Kırmızı Pazartesi – Sesli Kitap Dinle

William Golding – Sineklerin Tanrısı

Dünya klasikleri arasında gösterilen “Sineklerin Tanrısı”, William Golding’in en önemli eserleri arasında gösteriliyor. Nobel edebiyat ödülü almasıyla ise tüm dünyada büyük üne kavuşan eser, ıssız ada yaşamını bambaşka bir yönden ele alıyor. Okuyucuları, davranışlar üzerinde düşünmeye iten bu kitapla siz de hayatta kalma mücaledesine giren çocukların derinden etkileyen hikayesiyle baş başa kalacaksınız.

Ahmet Ümit – Kayıp Tanrılar Ülkesi

Ahmet Ümit’ten polisiyeyi arkeoloji ve mitolojiyle harmanlayan usta işi bir roman. Berlin Emniyet Müdürlüğü’nün cevval başkomiseri Yıldız Karasu ve yardımcısı Tobias Becker, göçmenlerin, işgal evlerinin ve sokak sanatçılarının renklendirdiği Berlin sokaklarından Bergama’ya uzanan bir macerada, hayatı ve insanları yok etmeye muktedir sırların peşinde bir seri cinayetler dizisini çözmeye çalışıyor.

Soruşturmanın Türkiye ayağında sürpriz bir ismin olaya dahil olmasıyla heyecanın dozu gitgide artıyor. Kayıp Tanrılar Ülkesi, Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı’nın gölgesinde mitlere günümüzde yeniden hayat verirken, suçun çağlar ve kültürler boyu değişmeyen doğasını bir tokat gibi yüzümüze çarpıyor.

Doğan Cüceloğlu – Var Mısın?

Doğan Cüceloğlu, yalnızca psikoloji kariyeriyle değil, insan hayatına dokunan ve insana dair her hikâyeden şifa çıkarabilen bilgeliğiyle bu coğrafyanın en önemli ilim insanlarından biri.

Zülfü Livaneli – Balıkçı ve Oğlu

Balıkçı ve Oğlu, Ege’nin tarihinden bugününe, balık çiftliklerine ve rant hırsıyla dağlara, kıyılara saldıran şirketlerin yarattığı ekolojik yıkıma dair çok şey söylüyor. Livaneli’nin, uzun bir aradan sonra yazdığı ve heyecanla beklenen yeni romanı Balıkçı ve Oğlu, ustalıkla seçilen tasvirlerle okurun zihninde capcanlı bir anlatı oluşturuyor.

Victor Hugo – Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Kimliği ve suçu belirsiz bir mahkûm, idam hükmü açıklanınca dünyanın kalanıyla arasında örülen duvara tosladığında, hayatta kalma arzusunun aslında ne denli güçlü olduğunu fark eder.

Adım adım yaklaştığı sona kendini ruhsal ve bedensel olarak hazırlama çabası, okuyucuları saatleri en az onun kadar korkarak sayacakları şaşırtıcı bir yolculuğa çıkarır.

Birinci tekil şahsın ağzından yazılmış ve edebiyat tarihinde bir ilk olan bu kısa roman, çarpıcılığıyla kamu vicdanına dokunmayı başararak idam cezasına karşı başlatılan protestonun fitilini ateşler.

Victor Hugo – Bir İdam Mahkumunun Son Günü – Sesli Kitap Dinle

George Orwell – 1984

Distopya olarak nitelendirilen George Orwell’ın bu şahane eseri, geçmişin aslında ne kadar da gelecekten izler taşıdığını ortaya koyuyor. 1948’de kaleme aldığı bu eser ile Orwell, günümüz modern dünyasına bir protesto bırakıyor. Her ne kadar kitabında 1984 yılını tasvir etse de kitabın derinliklerinde bugünden izler de bulabilmeniz mümkün. Bu durumda elbette ki George Orwell’ın ileri görüşlülüğü etkili.

Sovyet Rusya’ya bir eleştiri niteliğinde olan bu kitap, günümüz siyasetinin baskısı, toplumdaki adaletsizliği, insanların tek tipleştirilmek istenmesi, zihnin kontrolü ve bireyselliğin yok edilmesi gibi kavramlar üzerinde de duruyor. Ütopik olduğu kadar gerçekçi yönlere de yer veren roman, sizi yaşadığınız toplum düzeni içerisinde de düşünmeye davet ediyor. Önlem alınmadığı takdirde nerelere sürüklenebileceğimiz konusunda ipuçları veren bu romanı, elinizden bırakamayacaksınız.

Jose Mauro de Vasconcelos – Şeker Portakalı

Acı dolu bir hayat sürdürmek ve bunu yaşamın olağan seyri gibi kabul etmek, ta ki hayattaki en gerçek ve karşı konulamaz acının ne olduğunu öğrenene kadar. Şeker Portakalı; yoksulluk ve sevgisizlik içinde yaşayan küçük Zeze’nin dünyasını, okuyucusuna yalnızca minik bir çocuğun gözünden değil, evrensel bir hakikat penceresinden sunuyor. Brezilyalı yazar Jose Mauro de Vasconcelos’un 1968’de yayımlanan Şeker Portakalı adlı eseri, yalın anlatımı ve çarpıcı hikâyesiyle dünya edebiyatının unutulmaz başyapıtları arasında yer alıyor. Yazarının hayatından izler taşıyan eser, bir çocuğun iç dünyasından yola çıkarak tüm insanlığa acıyla yoğrularak olgunlaşmanın ağırlığını duyumsatıyor.

George Orwell – Hayvan Çiftliği

İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940’lardaki “reel sos­yalizm”in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir. Hayvan Çiftliği’nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize göz atmak için ve Sesli Kitap dinlemek için tıklayın!

Yorum Yazın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

escort ankara ankara escort exxen İzle exxen izle Exxen izle yemek tarifi