İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (Sesli Kitap)

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Mustafa; Osmanlı Devleti’nin en bunalımlı döneminde, 1881’de, o zamanlar bir Osmanlı sancağı olan Selânik’te, orta gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası gümrük memurluğu yapan Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Soyları, Anadolu’dan Rumeli’ye iskân ettirilen Kocacık Türkmenlerinden gelmektedir. Mustafa, yedi yaşındayken babasını kaybetmiş ve yetim kalmıştır. Zübeyde Hanım, eşinin vefatı üzerine üç çocuğuyla birlikte kardeşinin çalıştığı çiftlik evine taşınmış, bu durum Mustafa’nın eğitim hayatının bir süre aksamasına neden olmuştur.

Eğitime önem veren ve kültürlü bir insan olan Zübeyde Hanım oğlunun okuldan uzak kalmasına üzülmüştür. Bir süre sonra onu Selânik’teki halasının yanına göndererek Mustafa’nın eğitimine devam etmesini sağlamıştır. Mustafa; sevgi, saygı ve dayanışma duygularının yoğun olduğu bir aile ortamında yetişmiştir. Aile hayatına büyük önem veren ve ilk ilhamını ailesinden aldığını sık sık dile getiren Mustafa, birçok konuşmasında bireylerin yetişmesinde ailenin önemine vurgu yapmıştır.

(Tanıtım Bülteninden)

1. Dünya Savaşına Yol Açan Gelişmeler

1. Dünya Savaşı’na zemin hazırlayan gelişmelerden biri Sanayi İnkılabı idi. Sanayi İnkılabı ile devletler, bir yandan “ham madde” ve “ pazar” arayışına yönelirken diğer yandan “sömürgecilik” yarışı hız kazandı. Sömürgecilik yarışına katılan devletler, birbirlerine üstünlük sağlamak için hem sanayilerini geliştirdiler hem de hızla silahlandılar. Savaşa zemin hazırlayan bir diğer önemli gelişme de Fransız İhtilali idi. İhtilalle ortaya çıkan “milliyetçilik” düşüncesi, çok uluslu devletlerin içerisindeki azınlıkların isyan etmelerine neden oldu. Bu isyanlardan en fazla Osmanlı Devleti ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu etkilendi. I. Dünya Savaşı öncesinde İngiltere büyük bir sömürge imparatorluğu kurmuştu.

Demokrasi Yolunca Güçlü Adımlar

II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Boğazlar’dan askerî üs isteyen Sovyet Rusya, Türkiye’yi tehdit etmeye başladı. Bu tehditlere karşı dış destek arayışı içine giren Türkiye’nin iş birliği yapabileceği ülkeler, çok partili sistemle ve demokratik anlayışla yönetilen Batılı ülkelerdi. ABD ve Avrupa ülkeleri demokratik anlayışla yönetilen ülkelerle iş birliğini geliştireceklerini açıkça beyan etmişlerdi. Türkiye’nin tek partiyle yönetiliyor olması, Batılı ülkelerle ilişkilerini geliştirmesinin önünde bir engeldi. Sesli Kitap Arşivi olarak tamamını dinleyebilirsiniz.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir